Fascination About Kıdem tazminatı

İş sözleşmesinin konusu olan işin işçinin hayatına ve sağlığına karşı ciddi tehlike oluşturması,

Kıdem tazminatıyla ilgili olarak Türkiye’de son fifty yıldır fon oluşturulması gündeme gelmektedir. Devlet, işçi ve işveren tarafları arasında yaşanan uyuşmazlıklar nedeniyle fon hayata geçirilememektedir.

Somut uyuşmazlıkta kıdem tazminatının halen yürürlükte olan 1475 Sayılı Yasanın fourteen. maddesi gereğince ve Yargıtay ilke kararı gereğince giydirilmiş ücretten hesabı gerekir.

Kıdem tazminatına esas yazının verilebilmesi için sigortalının müracaat tarihinde işten ayrılma koşulu aranmamaktadır.

Maddesi gereğince de aşağıdaki durumlarda işçi kıdem tazminatı alarak işten çıkabilir (İş Kanunu'na ulaşmak için tıklayın.) Ancak kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin aynı şirket veya bağlı olduğu grup şirketlerinde en az one yıl boyunca çalışması gerekir. 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından direnme kararı ile ilgili Dairemizce bir karar verilmesi noktasında ön sorun şeklinde dosya, Dairemize gönderilmiştir. Dairemiz tarafından verilen bozma ilamında davacı işçinin kıdem tazminatına hak kazanamayacağı, fazla mesai alacağından makul oranda indirim yapılması gerektiği ve hüküm altına alınan miktarların net mi brüt mü olduğu hususlarının anlaşılamadığı belirtilmek suretiyle hüküm kurulmuş olup İlk Derece Mahkemesince direnme kararı verilmiştir.

Fesih veya ölüm tarihinden itibaren ödenmeyen kıdem tazminatları için 5 yıla kadar hak sahipleri yargı yoluna başvurarak talepte bulunmadıkları takdirde five yıllık sürenin sonunda herhangi bir talepte bulunamayacaklardır.

Öncelikle iş10 kendi rızanız dışında ayrılmanız gerekmekte. Yani bazı istisnalar dışında, istifa etmeniz halinde kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Bu istisnalara örnek olarak; erkeğin askerlik nedeni ile istifa etmesi, kadının evlenmesi halinde, evlendikten 1 yıl sonraki süreçte istifa etmesi gibi bazı durumlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyorsunuz.

Yıllık izin süreleri ve izin türleri hakkında detaylı bilgi almak için yıllık Kıdem tazminatı izin hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

İşçi, işverenden kaynaklı sebepten one haftadan daha fazla işe gidemez aynı zamanda parasını alamaz ve de gelmediği günler için maaşı kesilirse.

Kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasına göre işçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini six hafta aşan istirahat raporu süresi, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmamaktadır.

Ama işçiye verilen yemek, sağlanan servis ya da yılda bir kere bile olsa her yıl yapılan kurban bayramı propertyımı artworkık süreklilik arz eden ödemelerdir.

Davacının iş sözleşmesini fesh ettiği tarihte, 1475 sayılı yasanın 14/five. maddesindeki koşulları taşıdığı tartışmasız olup davacı bu yasal hakkını kullanarak işten ayrılmıştır. Fesih öncesi iş görüşmesi yapması yaş hariç emeklilik koşullarının oluşması karşısında kıdem tazminatını engelleyen bir durum değildir.

Taraflar arasında, kıdem ve ihbar tazminatı istekleri yönünden fasılalı çalışmalar nedeni ile zamanaşımına uğrayan çalışma dönemi olup olmadığı, bir başka anlatımla bir kısım kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *